Senaman untuk urat varikos

Adalah penting untuk melakukan senaman untuk vena varikos untuk semua orang, tidak kira sama ada hanya urat labah-labah pada kaki yang kelihatan atau nod telah muncul. Ia adalah perlu untuk mempercepatkan peredaran darah dalam semua kes, terutamanya jika aktiviti profesional dikaitkan dengan tetap dalam kedudukan duduk atau anda perlu berdiri selama beberapa jam berturut-turut. Guru yang menghabiskan masa berjam-jam di jabatan, pendandan rambut yang menghabiskan sepanjang hari mencipta gaya rambut, pekerja pejabat yang tidak bangun dari komputer dari pagi hingga petang, pemandu yang terpaksa menunggu berjam-jam di kesesakan lalu lintas roda . . . Terdapat banyak profesion sedemikian, oleh itu, sebagai tambahan kepada keturunan, pemakanan , berat badan berlebihan, gaya hidup pasif, terdapat satu lagi perkara penting yang mempengaruhi kesihatan urat: anda perlu memberi kaki anda berehat dan melakukan sekurang-kurangnya sedikit senaman beberapa kali satu hari. Sebagai contoh, jika seseorang sedang duduk di depan komputer, maka ia tidak mengambil banyak masa dan ruang untuk meregangkan kaki di bawah meja dan memutar jari kaki ke kedua-dua arah. Sudah tentu, terdapat latihan yang memerlukan ruang, ia perlu dilakukan secara berdiri atau berbaring. Tetapi pergerakan asas yang tidak dapat dilihat oleh orang lain adalah jalan keluar terbaik dalam situasi ini.

senaman untuk urat varikos

Satu set latihan mudah untuk vena varikos

Hanya ada tiga mata di sini. Untuk kesihatan kaki anda, anda mampu melakukan senaman mudah dan cepat untuk vena varikos:

  1. Latihan ini boleh dilakukan dalam keadaan berdiri dan duduk. Kaki perlu dinaikkan di atas lantai dan buat pergerakan putaran dengan jari kaki - pertama ke satu arah 4 "berpusing", kemudian ke arah yang lain. Ulang 10-15 kali dengan setiap kaki.
  2. Seperti yang pertama, tugas ini sesuai untuk posisi duduk dan berdiri. Kaki mesti diangkat dari lantai. Tarik jari kaki ke arah anda sehingga anda merasakan sensasi terbakar atau memanaskan badan di betis (inilah yang berfungsi oleh otot betis). Tahan 4 kiraan dan rehatkan kaki. Ulang 10-15 kali dengan setiap kaki.
  3. Untuk latihan ketiga, anda perlu meninggalkan meja, tetapi ia berbaloi. Jarakkan kaki anda seluas bahu. Berdiri di atas hujung kaki. Dan bayangkan bahawa seutas benang diikat pada mahkota, yang ditarik ke atas. Seseorang boleh membayangkan bahawa ini adalah pucuk, di belakangnya seluruh badan terbentang, tulang belakang terbentang dengan cara yang santai. 4 kiraan perlu "berkembang", berdiri berjinjit dan - berehat, dengan kembali ke kedudukan permulaan. Ulang 10-15 kali.

Selain bersenam

  • Mereka yang menghabiskan hari bekerja di kaki mereka, atau di rumah perlu berdiri banyak, sebagai contoh, membasuh banyak pinggan atau memasak untuk keluarga yang besar, dan sebagainya, tidak boleh "membekukan" dalam satu kedudukan. Jalan keluar yang baik adalah dengan melangkah dari satu kaki ke kaki yang lain, membuat pergerakan bulat dengan jari kaki, seperti dalam kompleks di atas, menari jika keadaan mengizinkan. Anda boleh meletakkan najis rendah dan meletakkan kaki anda secara bergantian di atasnya. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan mana-mana objek yang sesuai - contohnya, anak tangga.
  • Dengan duduk berpanjangan, tidak kira betapa tidak masuk akal kedengarannya, adalah wajar berguling dari punggung ke punggung untuk mengubah kedudukan badan sekurang-kurangnya dari semasa ke semasa. Adalah baik untuk bangun secara berkala dan membuat pergerakan bulat dengan pinggul. Apabila bekerja di komputer dari jauh, adalah dinasihatkan untuk menggantikan kerusi dengan fitball yang besar supaya pelvis bergerak sebanyak mungkin.
  • Latihan untuk urat varikos dilengkapi dengan sempurna dengan mandi kontras. Gerakkan aliran air dari bawah ke atas kaki untuk membantu aliran darah, mengatasi daya graviti. Selepas prosedur air, adalah baik untuk berbaring dengan kaki dibuang (perkara utama ialah kaki berada di atas pelvis).
  • Di samping itu, berenang dan berjalan membantu melawan urat varikos. Ia cukup untuk mencari masa untuk berjalan pada kadar yang sederhana di taman atau di halaman yang tenang. Berlari, sebaliknya, adalah tidak diingini. Jenis aktiviti sukan yang lembut, seperti berjalan dan berenang, membantu meningkatkan peredaran darah, menguatkan sistem kardiovaskular. Dan berenang juga melegakan tekanan pada sendi.