Pembekuan laser vena varikos

Pembekuan laser endovasal vena varikos adalah kaedah moden, sangat berkesan, selamat dan mudah rawatan pembedahan laser peringkat awal vena varikos. Teknik ini popular di seluruh dunia, tetapi ia hanya digunakan di pusat pembedahan vaskular yang dilengkapi dengan peralatan laser khas. Pembuangan vena varikos pada kaki dengan laser lebih mudah diterima oleh pesakit berbanding dengan pembedahan klasik dan menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Rawatan laser vena varikos

Walaupun semua aspek positif, pembekuan laser, seperti kaedah lain, mempunyai kelemahannya. Adalah sangat penting untuk mengambil kira kemungkinan terapeutik operasi, menggunakannya hanya dalam kes-kes apabila ia benar-benar ditunjukkan dan akan membantu pesakit. Ia tidak boleh diterima untuk merawat dengan laser semua pesakit dengan vena varikos mengikut prinsip templat, hanya mematuhi kepentingan komersial dan fesyen.

Petunjuk dan kemungkinan kaedah

Hanya dengan pengembangan urat cetek (saphenous besar dan kecil) pada bahagian bawah 1 dan 2 darjah adalah mungkin untuk mengeluarkannya dengan laser. Ini bermakna hanya pada peringkat awal vena varikos, operasi pembekuan laser boleh menjadi berkesan.

Petunjuk yang lebih tepat untuk pembedahan:

 • Aliran langsung atau sedikit berliku-liku pada pembuluh yang diluaskan, apabila ia tidak mempunyai selekoh tajam.
 • Kekurangan vena varikos yang besar.
 • Pengembangan lumen vena adalah kurang daripada 1 cm.
 • Jenis utama vena varikos, apabila pengembangan merebak di sepanjang batang pusat vena saphenous kecil atau besar dan tidak melibatkan sejumlah besar anak sungai kecil dalam proses.

Adalah tidak sesuai untuk melakukan pembekuan laser variks yang diperbesarkan lebih daripada 2 darjah kerana risiko tinggi penyakit berulang dalam tempoh pasca operasi jangka panjang. Sekiranya proses itu meluas bukan sahaja ke batang urat saphenous kecil atau besar, tetapi juga ke cawangan utamanya (cabang sungai), operasi gabungan boleh dilakukan. Ia termasuk pembekuan laser pada batang utama dan pembedahan penyingkiran vena varikos cawangan kecil melalui tusukan kecil yang berasingan. Campur tangan sedemikian juga traumatik rendah dan menggabungkan semua kelebihan laser dan pembedahan tradisional.

Kontraindikasi

Walaupun pada pesakit dengan tahap kecil vena varikos, rawatan laser tidak boleh dilakukan jika terdapat kontraindikasi untuk pembedahan. Mereka adalah mutlak - kategori, di mana pembekuan variks boleh memburukkan lagi perubahan sedia ada dalam tisu, dan relatif - sementara, di mana risiko komplikasi pasca operasi meningkat. Semua kontraindikasi disenaraikan dalam jadual.

mutlak relatif
Gangguan pembekuan darah dalam bentuk peningkatan kecenderungan untuk membentuk bekuan darah atau berdarah Proses kulit radang purulen di bahagian bawah kaki, terutamanya di tempat hirisan masa depan
Keadaan umum pesakit yang teruk Memburukkan lagi penyakit kronik organ dan tisu dalaman yang sedia ada
Tanda-tanda kekurangan vena kronik pada kaki akibat perjalanan vena varikos yang berpanjangan atau teruk (bengkak yang jelas, bintik-bintik coklat, indurasi dan ulser pada kulit kaki) Penyakit berjangkit akut (selsema, virus, jangkitan usus)
Thrombophlebitis - keradangan vena varikos Masalah imuniti

Semasa kehamilan dan tempoh selepas bersalin awal, adalah lebih baik untuk menahan diri daripada operasi pembekuan laser vena varikos, walaupun ia tidak mempunyai kesan negatif pada janin. Ini disebabkan oleh ketidakupayaan untuk meramalkan perjalanan tempoh selepas operasi, beban yang tinggi pada bahagian bawah kaki, perubahan hormon dan imun dalam badan.

Peringkat-peringkat operasi

Prinsip pembekuan laser urat varikos kaki adalah berdasarkan kesan terma pancaran laser. Bertindak pada tisu, mereka memanaskannya, memusnahkan dan melekat (menyegel, menyebabkan melekat) dinding kapal. Akibatnya, urat kehilangan lumen, padang pasir dan bertukar menjadi tisu parut.

Proses pembekuan laser vena varikos

Pembedahan laser dilakukan di bilik operasi steril menggunakan peralatan khas:

 • Coagulator laser ialah peranti yang merupakan sumber sinaran.
 • Panduan cahaya laser - elektrod tiub yang mana pancaran laser bertindak pada vena.
 • Mesin ultrasound yang mampu menggambarkan urat dangkal, yang akan memungkinkan untuk menilai seberapa baik ia diproses semasa operasi.

Peringkat utama intervensi:

 • Penandaan urat.
 • Anestesia (pelepasan sakit).
 • Pembuangan terus urat dengan laser.

Tempoh operasi pada satu kaki adalah dari 15-20 minit jika hanya satu daripada batang vaskular diperlukan, sehingga satu jam apabila pembekuan laser pada batang vena pusat digabungkan dengan penyingkiran klasik cawangan kecil yang diluaskan melalui tusukan (miniflebectomy). ).

Penandaan urat

Kejayaan penyingkiran laser vena varikos pada kaki bergantung pada seberapa baik kapal yang terjejas ditanda (ditanda). Untuk melakukan ini, mereka melukis dengan penanda khas atau hijau cemerlang bagaimana dan di mana varix melepasi kaki. Mereka juga melakukan pemeriksaan ultrabunyi Doppler pra operasi pada urat dan juga menandakan ciri-ciri cawangan mereka, jika ia tidak ditunjukkan sebelum ultrasound.

Anestesia

Anestesia semasa pembedahan boleh sama ada tempatan atau serantau, atau umum. Dalam kes pertama, tapak tusukan dan hirisan disusupi (disuntik) dengan persediaan anestetik tempatan - jika hanya urat pusat dirawat dengan laser.

Anestesia penyusupan apabila mengeluarkan urat varikos dengan laser

Jika campur tangan dilanjutkan (dengan miniflebektomi), anestesia tulang belakang atau anestesia intravena jangka pendek mungkin diperlukan. Walau apa pun, prosedur itu tidak menyakitkan.

Melakukan intervensi secara langsung

Operasi pembekuan laser vena varikos pada kaki adalah seperti berikut:

 1. Selepas anestesia di bahagian ketiga atas paha di sepanjang permukaan anterior-dalam di bawah lipatan pangkal paha, sama ada tusukan atau hirisan kulit tidak lebih daripada 2 cm dilakukan.
 2. Di bawah bimbingan visual atau ultrasound, vena saphenous yang besar ditemui di persimpangannya dengan vena femoral.
 3. Vena saphenous ditransek dan diikat, terputus dari yang dalam, dan panduan cahaya fleksibel yang panjang (kira-kira 1 m) dimasukkan ke dalam lumennya, yang membawa ke permulaan kapal pada paras kaki.
 4. Secara berurutan menarik panduan cahaya ke tempat tusukan pada paha, mereka bertindak pada dinding vena dengan rasuk, yang menyebabkan pembakarannya, kehancuran dari darah dan pemusnahan (pelekatan) lumen.
 5. Panduan cahaya dikeluarkan, diperiksa untuk pendarahan, dan luka pada kulit dijahit atau dibalut.
 6. Tidak mustahil untuk mengeluarkan cawangan varikos kecil dengan laser. Ia dikeluarkan melalui tusukan tambahan yang tidak memerlukan jahitan.
 7. Di atas meja operasi, sejurus selepas rawatan urat di kaki dengan laser, anggota badan dibalut dengan pembalut elastik atau kaus kaki mampatan (stoking) yang dipilih secara individu diletakkan di atasnya.

Pembekuan laser harus berlaku di bawah bimbingan ultrasound, yang membolehkan anda melihat bagaimana lumen urat runtuh dan dos intensiti sinaran laser.

Kelebihan dan kekurangan

Pembekuan laser adalah kaedah yang baik dan radikal untuk merawat vena varikos, tetapi ia juga bukan ubat penawar untuk penyakit ini. Kelebihan dan kekurangannya berbanding dengan pembedahan tradisional diterangkan dalam jadual.

Pembedahan laser Pembedahan tradisional
Anestesia selalunya tempatan Anestesia tempatan tidak berkesan
Tiada hirisan besar, tiada parut Perlu luka, akan ada parut
Trauma operasi adalah minimum, urat tidak dikeluarkan, tetapi terbakar dari dalam Urat dikeluarkan, tisu cedera
Prosedurnya cepat (kurang dari satu jam) Tempoh operasi adalah lebih daripada satu jam
Risiko rendah komplikasi pasca operasi Komplikasi yang lebih kerap berbanding dengan pembekuan laser vena varikos
Pemulihan cepat dan keluar dari klinik (walaupun pada hari pembedahan) Pemulihan yang berpanjangan, pelepasan selepas beberapa hari
Rawatan laser hanya mungkin dengan urat varikos yang sedikit Anda boleh membuang urat yang terjejas oleh vena varikos dalam mana-mana tahap
Terdapat risiko pemulihan lumen vena jika ia tidak dirawat dengan baik Vena dikeluarkan melalui pembedahan, jadi mereka tidak akan memulihkan lumen mereka
Memerlukan peralatan khas, jadi kosnya tinggi Harganya dua kali ganda lebih rendah berbanding penyingkiran vena varikos dengan laser dan tidak memerlukan peralatan khas

risiko

Kepantasan dan trauma minimum rawatan pembedahan vena varikos menggunakan laser meminimumkan risiko operasi campur tangan. Akibat negatif dan komplikasi berlaku dalam 1% pesakit yang dikendalikan. Mereka biasanya tempatan dan diwakili oleh proses keradangan di sepanjang vena yang membeku. Rekanalisasi (pemulihan lumen) dan kambuh semula penyakit adalah mungkin dalam 5%, yang mungkin dikaitkan dengan operasi tanpa menggunakan peralatan ultrasound atau pada pesakit dengan urat varikos yang teruk.

Tempoh selepas operasi

Pengaktifan awal pesakit adalah pencegahan akibat negatif selepas rawatan laser vena varikos. Anda boleh berjalan pada hari operasi. Produk mampatan (pembalut atau stok) tidak boleh ditanggalkan selama 2-3 hari. Selepas tempoh ini, mereka boleh dikeluarkan pada waktu malam dan apabila bergerak ke kedudukan mendatar. Anda perlu memakai kaus kaki mampatan selama sekurang-kurangnya sebulan, memakainya sebelum bangun dari katil. Kedua-dua beban berat dan aktiviti fizikal yang tidak mencukupi untuk kaki adalah kontraindikasi.

Pembekuan laser untuk urat varikos kaki adalah kaedah rawatan radikal yang sangat berkesan dan selamat pada peringkat awal patologi ini, bersaing dan bahkan melebihi keberkesanan pembedahan tradisional. Tetapi kesesuaian penggunaannya harus diputuskan hanya oleh pakar, dengan mengambil kira ciri-ciri individu setiap pesakit tertentu.