Vena varikos: tahap perkembangan penyakit

Menurut perkiraan pakar dari Universiti Penyelidikan Perubatan Nasional, lebih daripada 50% populasi dunia mempunyai penyakit yang disebut vena varikos di gudang senjata mereka.

Apa jenis penyakit itu, mengapa ia berbahaya?

urat varikos

Penyakit ini adalah proses di mana urat periferal membengkak dan kelihatan di bawah kulit. Setelah meningkat jumlahnya, mereka ditarik ke simpul, yang mengganggu fungsi alat injap. Darah tidak dapat beredar pada kadar normal, dan tekanan vena meningkat, meregangkan saluran yang tidak dapat memproses kelebihan cairan.

Vena varikos adalah penyakit yang tidak hanya diketahui oleh perubatan moden. Bahkan orang-orang Byzantine kuno menderita penyakit ini.

Dilihat oleh minat mereka terhadap penyakit ini dan cara-cara yang dikembangkan untuk memeranginya (pembalut yang dirawat khas digunakan untuk rawatan), bahkan pada masa itu vena varikos adalah penyakit yang cukup biasa.

Selalunya, urat varikos didiagnosis pada wanita. Ini disebabkan latar belakang hormon yang sentiasa berubah. Lelaki, walaupun dalam jumlah yang lebih kecil, juga mengunjungi pejabat ahli phlebologist, pakar yang mengkaji struktur dan fungsi urat.

Tahap penyakit urat varikos

Sistem yang mana lazimnya memenuhi syarat peringkat penyakit ini merangkumi 6 peringkat perkembangan penyakit:

 • Sifar.Tahap sifar, atau tahap sifar vena varikos, yang tidak menampakkan dirinya secara visual. Pesakit mengadu peningkatan bengkak, sakit dan kekejangan di bahagian bawah kaki. Walau bagaimanapun, tidak ada pembesaran urat yang dapat dilihat. Seseorang sihat secara luaran, tetapi dia merasakan semua gejala penyakit.
 • Pertama.Di kaki, terdapat jaring labah-labah vena, atau plexus kapal yang melebar. Lebih-lebih lagi, pesakit mengalami semua gejala di atas. Sekiranya penyakit dikesan pada tahap ini, tindakan harus segera diambil. Rawatan urat varikos tahap 1 dijalankan dalam masa yang singkat dan dengan risiko komplikasi yang lebih rendah.
 • Kedua.Tahap ini dianggap sebagai permulaan penyakit varikos yang serius, kerana dapat menyebabkan pembekuan darah. Foto menunjukkan urat varikos darjah ke-2, di mana pesakit secara bebas dapat mengesan urat dan nodul yang melebar pada kaki yang muncul setelah lama tidak bergerak atau ketegangan anggota badan.
 • Ketiga.Pada gejala yang dinyatakan di atas, edema harian ditambahkan, paling sering ditunjukkan pada waktu petang. Dalam foto ini, urat varikos darjah 3. Ia paling kerap didiagnosis pada masa kini.
 • Keempat.Kerana kekurangan nutrisi, perubahan pigmentasi muncul di kulit yang terkena urat varikos. Proses keradangan bermula, kadang-kadang membawa kepada atrofi kulit dan kemunculan ulser trofik.
 • Kelima.Sejauh mana ulser telah sembuh.
 • Keenam.Pada peringkat ini, ulser trofik sembuh untuk waktu yang sangat lama atau tidak sembuh sama sekali.

Sebab-sebab pembengkakan urat varikos

Tahap penyakit ini tidak hanya bergantung pada pengabaiannya, tetapi juga faktor luaran dan dalaman yang lain, jadi kita akan mempertimbangkan yang utama:

gambar urat varikos pada kaki
 • tidak mematuhi prinsip gaya hidup sihat, termasuk pemakanan yang betul, bermain sukan, melepaskan tabiat buruk, dapat memperburuk masalah dan membawa penyakit ini ke keadaan kritikal;
 • sebilangan profesion yang menyumbang kepada perkembangan atau pemburukan vena varikos. Diserang adalah: pekerja pejabat, guru, pemandu, jurujual. Ini kerana orang dalam kedudukan ini berada dalam posisi tegak atau duduk untuk jangka masa yang panjang;
 • kehadiran penyakit yang mengakibatkan urat varikos, misalnya, obesiti, dan juga kehamilan;
 • kepatuhan pada gaya pakaian tertentu, misalnya, memakai seluar ketat yang mengencangkan saluran darah.

Adalah penting bahawa para saintis juga telah mengenal pasti kecenderungan keturunan terhadap penyakit ini. Oleh itu, ada kemungkinan menyatakan vena varikos pada pasien yang mengikuti gaya hidup yang sihat.

Petua Pencegahan

urat varikos yang diabaikan

Sekiranya gejala penyakit berlaku, anda mesti segera berjumpa pakar, tanpa berlengah-lengah, dan tanpa membawa penyakit ke campur tangan pembedahan.

Anda harus mengelakkan pengumpulan berat badan berlebihan dan gaya hidup yang tidak bergerak, bergerak lebih banyak, terlibat dalam sukan aktif, dan lebih kerap berada di alam semula jadi.

Pakaian mestilah selesa dan memenuhi kriteria untuk dipakai dengan selamat.

Dengan vena varikos, yang terbaik adalah memberikan kaki pada kedudukan yang tinggi, di mana tekanan pada kapal akan berkurang dan bengkak akan hilang.

Mandi kontras juga meningkatkan peredaran darah dan, dengan itu, memudahkan perjalanan darah melalui saluran.

Kesimpulannya

Seperti penyakit lain, anda tidak boleh menangguhkan pergi ke doktor dengan urat varikos. Diagnosis awal meningkatkan peluang pemulihan yang berjaya dan pemulihan yang cepat.